Utilizarea internetului și cumpărătorii online/e-cumpărători

Datele Eurostat sunt folosite pentru a dezvălui comportamentul cumpărăturilor online al cetățenilor din țările CEFTA. Ultimele date disponibile sunt din anul 2020. În această analiză, piețele CEFTA incluse sunt: Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia (Moldova nu este inclusă în baza de date, iar Albania nu are date pentru ultimii ani).

Țările CEFTA se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește cumpărăturile online. Din cele 5 piețe CEFTA disponibile în baza de date Eurostat, în Serbia, aproximativ jumătate dintre persoanele care au folosit internetul în ultimul an au făcut ultima achiziție online în ultimele 12 luni (48), urmate de Kosovo, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru (29).

Datele utilizatorilor de internet și cumpărătorilor online ca % dintre utilizatorii de internet sunt extrase din baza de date Eurostat ca sursă, datele pentru Albania fiind din anul 2019, iar pentru Moldova prezentăm aceste date din Raportul European E-commerce.
Ultima utilizare a internetului: în ultimele 12 luni ca procent utilizat din persoanele fizice este prezentat în baza de date Eurostat, iar indicele din Kosovo arată utilizarea internetului cu 97% dintre persoanele fizice, în topul clasamentului țărilor europene, fiind clasată ca cea mai dezvoltată țară din Europa.
Vă prezentăm indicatorii ultimei achiziții online din ultimele 3 luni ca procent din utilizatorii de internet, la fel de importanți pentru următorii indicatori care sunt calculați ca procent din cumpărătorii online din ultimele trei luni. Kosovo având cel mai mare procent de utilizatori de internet care au făcut achiziții online în ultimele trei luni.
În ceea ce privește frecvența achizițiilor online, cetățenii de pe piețele CEFTA au cumpărat online 1 dată, sau de 2 ori în ultimele trei luni, în special în Macedonia de Nord. Mai frecvent, de 3 până la 5 ori, achizițiile online sunt făcute în ultimele 3 luni de către cetățenii din Kosovo. Ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimul an de până la de 6-10 ori, este foarte rar pe piețele CEFTA.
Cetăţenii de pe pieţele CEFTA fac în mare parte comenzi online de mai puţin de 50 de euro. Dintre piețele CEFTA, e-cumpărătorii din Muntenegru au cea mai mare pondere de cumpărători care efectuează comenzi online între 100 și 499 de euro, comparativ cu celelalte piețe. Achizițiile online (3 luni) între 500 și 999 de euro ca procent din persoanele fizice care au cumpărat online în ultimele 3 luni sunt minore în țările CEFTA.
Achizițiile online (3 luni) se fac în mare parte de la vânzători naționali, în special în Kosovo - 98%. De la vânzători din alte țări europene, cel mai mare procent din persoanele fizice care au cumpărat online in ultimele 3 luni sunt în Bosnia si Hertegovina. Achiziții online (3 luni): de la vânzători din restul lumii (țări non-UE) ca procent din persoanele fizice care au cumpărat online în ultimele 3 luni. Achiziții online (3 luni): de la vânzători din țări necunoscute, ca procent din persoanele fizice care au cumpărat online în ultimele 3 luni este minor, cu cel mai mare procent (6%) în Bosnia și Herțegovina.
* Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu UNSCR 1244 și cu Avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo.