Activități pe internet

Ultimele date disponibile sunt din anul 2020. În această analiză, piețele CEFTA incluse sunt Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia (Moldova nu este inclusă în baza de date, iar Albania nu are date pentru ultimii ani). Modul în care cetățenii țărilor CEFTA utilizează internetul și activitățile pe care le desfășoară în timp ce sunt online, este prezentat folosind baza de date Eurostat: Persoane fizice - activități pe internet [isoc_ci_ac_i]. Ceea ce este caracteristic datelor disponibile este că toate cele 5 țări folosesc în cea mai mare parte internetul pentru a telefona și a naviga pe rețelele sociale. Cetățenii țărilor CEFTA (date disponibile pentru 5 țări) folosesc în mare parte internetul pentru a telefona sau apeluri video; mesagerie instantanee, adică schimbul de mesaje, de exemplu, prin Skype, Messenger, WhatsApp, Viber; participarea la rețelele sociale (crearea unui profil de utilizator, postarea de mesaje sau alte activități pe Facebook, Twitter etc.) ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni și se află în fruntea clasamentului țărilor europene. Kosovo aflânduse in topul listei, urmată de Muntenegru și Macedonia de Nord. De asemenea, se folosește un procent mare de internet pentru a se citi site-uri de știri/ziare/reviste de știri online; ascultând muzică; jocuri online sau descărcarea de jocuri ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni, Kosovo având cel mai mare procent.

Utilizarea internetului pentru a găsi informații despre bunuri și servicii ca procent din utilizatorii de internet, fiind cu cel mai mare procent în Kosovo și Serbia, corelat cu procentul de cumpărători online. Procentul de persoane fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni pentru a căuta informații despre sănătate este cel mai mare în Serbia, urmat de Kosovo, dar pentru trimiterea/primirea de e-mailuri, în Kosovo cel mai scăzut procent din utilizatorii de internet desfășoară această activitate pe internet. Când vine vorba de activități legate de E-commerce, cum ar fi vânzarea de bunuri și servicii și internet banking, procentul de persoane care au folosit internetul în ultimele 3 luni pentru aceste activități este foarte scăzut în toate țările CEFTA observate. Se pare că există o corelație inversă, iar țările cu cel mai mic procent de utilizare a internetului pentru rețelele sociale au cel mai mare procent de utilizare a internetului pentru vânzarea de bunuri și servicii bancare prin internet: Bosnia și Herțegovina în vânzarea de bunuri și servicii și Serbia în prestarea serviciilor bancare prin internet/internet banking.
Utilizarea internetului: trimiterea/primirea de e-mailuri, apeluri telefonice sau video apeluri, participarea la rețelele sociale (crearea unui profil de utilizator, postarea de mesaje sau alte activități pe Facebook, Twitter etc.), mesagerie instantanee, adică schimbul de mesaje, de exemplu, prin Skype, Messenger, WhatsApp, Viber ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni.
Utilizarea internetului: căutarea de informații despre bunuri și servicii, citirea site-urilor de știri/ziarelor/revistelor de știri online ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni, publicarea videoclipurilor, fotografiilor, muzicii, textelor etc. pe un site web sau printr-o aplicație, ascultând muzică ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni.
Utilizarea internetului: vizionarea de televiziuni transmise în flux pe internet (în direct sau catch-up) de la radiodifuzori TV, vizionarea de videoclipuri la cerere de la serviciile comerciale, vizionarea conținutului video din serviciile de partajare, jocuri sau descărcarea de jocuri ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni.
Utilizarea internetului: căutarea de informații despre sănătate, programarea la medic prin intermediul unui site web, materiale online de învățare ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni.
Utilizarea internetului: vânzarea de bunuri și servicii, internet banking ca procent din persoanele fizice care au folosit internetul în ultimele 3 luni.
* Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu UNSCR 1244 și cu Avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo.